6 biji kuning telur
6 biji putih telur
75gm mentega(cairkan)
100gm gula halus
100gm tepung gandum
60gm tepung jagung
50gm air sejuk
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovallet
1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuat :
Ayak Tepung gandum, tepung jagung dan baking powder bersama.
Grease loyang 8 inci, alat dengan baking paper.
Panaskan oven 150C
Pukul putih telur dengan sebahagian gula hingga kental(bertanduk)
Dalam bekas lain pukul kuning telur dengan baki gula bersama ovallate hingga kembang.
Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur,masukkan esen vanilla.. gaul rata.
Masukkan air sejuk dan tepung berselang seli, kaup balik rata.
Akhir sekali masukkan mentega cair, kacau rata.
bakar selama 35-40 minit. Biarkan beberapa minit di dalam loyang.
keluarkan dari loyang kek, sejukkan di atas redai kek.
Bahan Butter Cream :
250gm mentega(suhu kamar)
250gm shortening(vegetable fat)- suhu kamar
1 tin susu pekat manis~ kalau tak cukup manis boleh tambah lagi
Cara Membuat Butter Cream :
Pukul dengan kelajuan tinggi sehingga putih dan gebu.
Cheddar Cheese secukupnya - di parut.
Penyajian :
Belah dua kek yang sudah sejuk secara melintang. Di atas kek board,Sandwichkan kek tadi dengan meletakkan buttercream di tengah-tengah diantara 2 bahagian kek yang di potong.
Sapu menutupi seluruh permukaan kek dengan baki buttercream.
Taburkan parutan cheddar cheese menutupi keseluruhan kek. Siap!!!
0 comments:
Post a Comment